Tv evlerde neredeyse her odada, işyerlerinde, kafelerde, mağazalarda hatta artık otobüslerde bile bulunmaktadır. İzlemediğimiz zamanlarda evimizde bile görüntü ve ses olsun diye hep açık durmaktadır.  Tv hayatımızın içine öyle girmiş durumdadır ki insanlar sevdikleri dizilerdeki karakterlerin adını çocuklarına koyuyor, kendileri onlara benzemeye çalışıyor, bir program için her 3 saat harcıyor, canları sıkıldığında reklam jeneriklerini mırıldanıyorlar. Televizyon bu kadar hayatın içindeyken orda yayınlanan reklamların da her alana yayılması hiç de şaşırtıcı değildir. Gıda üreticileri, kozmetik markaları, tekstil sektörü, ev dekorasyonu yapan firmalar, inşaat şirketleri, hastaneler, marketler, siyasiler, yeni çıkacak sinema filmleri gibi birçok konuda reklam için televizyon tercih edilmektedir. Televizyon reklam türleri arasında da spot reklam fazla rağbet gören türlerdendir. Spot reklamlar tanıtım kuşakları içerisinde yer alan genelde yayında olan dizi/programdan hemen sonra giren, tam ekrana yansıyan Tv reklamlarıdır. Tabii spot reklamların da kendi içinde çeşitleri vardır. Bazı spot reklamlar profesyonel oyuncular eşliğinde, senaryoya bağlı özel kurgularla çekilirken bazı spot reklamlar ise tek görselden veya animasyondan oluşabilir. Hangi çeşidin tercih edileceği ise alıcıya kalmış bir durumdur.

 Spot reklamları hazırlamak için profesyonel bir ekip kurulması şarttır aksi takdirde  ortaya çıkan işten istenen verim alınamayabilir. Televizyondaki spot reklamların ilk ve kısa vadeli hedefi izleyiciyi satın alıma ikna etmektir. Uzun vadede ise farklı avantajlar ve etkiler hedeflenir. İkisinin ortak yönü kişinin alışveriş alışkanlıklarının değiştirilmesi ve etkili bir sunumla kişinin tüketime yönlendirilmesidir. İyi bir spot reklamın senaryosu, prodüksiyonu ve görsel olarak oluşturduğu algı çok önemlidir. Tüm bunlar eksikken şatafatlı bir reklam hiçbir işe yaramayacaktır. Bazı reklamlarda oyuncu kullanımı da oldukça etkili sonuç vermektedir. Sempati duyulan bir oyuncu ya da ünlü bir kişi, reklama daha büyük bir alıcı kitlesi çağırabilir. Bir güvenilirlik duygusu katabilir ve insanlar biraz daha “gönül rahatlığı ile” ürünü alabileceklerine ikna olurlar. TV’de görülen yüz, izleyici biri için güvenilirdir, ünlü kişinin kendi de kullanıyormuş etkisi gösterir ve alım gücünü arttırır. Bunların yanında en önemli detay süreyi doğru ayarlamaktadır. Spot reklam için her saniye çok önemlidir. Saniye başına ücretlendirilirler ve bant reklamlar gibi bir süre kısıtlaması yoktur yine de konunun en etkili şekilde açıklanması için spot reklamlar saniye saniye planlanmalıdır. Spot reklamlar hem göze hem kulağa hitap etmektedir. Görsel ve işitsel uyarılar sayesinde izleyici tarafından mesaj daha net anlaşılır.

Şimdi spot reklamların daha iyi anlaşılması adına büyük başarılara imza atmış ve dillere pelesenk olmuş bir tane spot reklam örneğinden bahsedeceğiz. Ancak bu örneği ülkemiz özelinde sınırlı tutacağız. Bir petrol firmasının kampanyasının bir parçası olarak hazırlanan, detaylı bir işçilikten geçmiş, reklam yüzü olarak ülkenin en ünlü simalarından birini kullanan ve reklam yüzünün komedyen olmasının da artısını taşıyan bugün bile hafızalardan silinmeyen ‘asfalt ağladı be’ diye hatırladığımız spot reklam. Öyle ki prodüksiyonu ile neredeyse her yaş ve sosyal grubun ilgisini çekmeyi başarmıştı. Akılda kalıcı bir sloganı vardı ve profesyonel bir ekip vardı. Reklam yüzünün komedyen olmasının artısı neydi diye soracak olursak tabii ki samimi, insanlarda iyi çağrışım yapmış bir yüz. Aynı zamanda bu başarıda reklam kampanyasının tek yönlü yürütülmemesinin payı da büyüktür, hediyeler ve indirimler dağıtırken reklam yapmak her zaman daha karlı olacaktır. Her dönem benzer tarz reklamlar sevilmese de bahsettiğimiz örnek spot reklamlar konusunda pek çok açıdan incelenmesi ve örnek alınması gereken bir yapımdır. Ve spot reklamın amaç ve yöntemini gayet iyi açıklamaktadır.